Noutăți

Burse 2024-2025

  1. Burse de merit – medii peste sau egale cu 9,50
    a) elevii clasei în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale (vor fi cuprinşi toţi cu media 9,50 şi peste), cu excepția clasei a V-a și clasei a IX-a
    b) pentru clasa a V-a: elevii clasei în ordinea descrescătoare a mediilor după primele două module
    c) pentru clasa a IX-a : din elevii fiecărei clase a IX-a în ordinea descrescătoare a mediilor finale de admitere
    d) au obținut locurile I, II sau III la etapele judeţene ale olimpiadelor  şcolare recunoscute de ME
    e) au obținut locul I la etapele naţionale ale concursurilor şcolare şi extraşcolare recunoscute de ME
    f) au obţinut locul I/medalii de aur la campionate naţionale ale federaţiilor sportive naţionale olimpice
    Bursele  pentru punctele a) – c) se acordă la propunerea dirigintelui, pentru punctele d) – e) – f) se acordă la cererea părintelui/reprezentantului legal/elevul major.
  • Burse de rezilienţă– elevii care au obţinut cel puţin media anuală generală 7 în ordinea descrescătoare a mediilor  până la atingerea cuantumului de 30% din efectivul clasei, cu excepția clasei a V-a și clasei a IX-a
    – Pentru clasa a V-a: elevii clasei în ordinea descrescătoare a mediilor (≥ cu 7) după primele două module.
    – Pentru clasa a IX-a : din elevii fiecărei clase a IX-a în ordinea descrescătoare a mediilor finale de admitere (≥ cu 7)
  • Burse sociale – se acordă în ciclul primar, gimnazial, liceal
    a) elevi din familii cu un venit mediu net pe membru de familie mai mic de 1181,50 lei(calculate pe ultimele 12 luni: septembrie  2023 – august 2024).
  • La stabilirea venitului mediu net lunar pe membru de familie, se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent realizate de membrii familiei, supuse impozitului pe venit.
    b) orfani sau asupra cărora a fost instituită o măsură de protecţie socială, respective  plasamentul / plasamentul de urgenţă (fără condiţie de venit)
    c) elevii care provin din familii monoparentale care realizează un venit mediu net lunar pe membru de familie supus impozitării, pe ultimele 12 luni (septembrie 2023-august 2024) mai mic de un salariu minim net pe economie – 2363 lei

     Atenţie:
    Art. 5. — (1) Prin „familie” se înțelege soțul și soția cu copiiilor necăsătoriți,  aflați în întreținere,cu vârsta de până la18ani    sau de până la 26 de ani pentru cei care urmează o formă de    învățământ — cursuri de zi, organizată potrivit legii, cu domiciliul ori reședința comună înscrisă în actele de identitate și care locuiesc împreună.

  • (3)  Sintagma „familie monoparentală” desemnează familia formată din persoana singură și copilul/copiii aflat/aflați în întreținere, în vârstă de până la 18 ani sau de până la 26 de ani pentru cei care urmează o formă de învățământ—cursuri de    zi, organizată potrivit legii, și care locuiesc și gospodăresc împreună.
  • (4)  Prin „persoană singură din familia monoparentală” se înțelege persoana care se află în una dintre următoarele situații:
    1.  este necăsătorită;
    2. este văduvă;
    3.  este divorțată şi nu s-a recăsătorit;
    4.  al/a cărei soț/soție este declarat/declarată dispărut/dispărută prin hotărâre judecătorească;
    5. al/a cărei soț/soție se află în una dintre situațiile prevăzutela art. 178 lit. c) sau d) din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil,republicată,cu modificările și completările ulterioare;
    1. al/a cărei soț/soție este arestat/arestată preventiv pe operioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate și nu participă la întreținerea copiilor;
    2. a fost numită tutore sau i s-au încredințat ori dat în plasament unul sau mai mulți copii și se află în una dintre situațiile prevăzute la lit.a)—e).
  • (5)Se asimilează termenului „familie” și persoana/persoanele  care se ocupă de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților sau tutorelui, conform art. 104 din Legea nr. 272/2004   privind protecția și promovarea drepturilor copilului,republicată,cu modificările și completările ulterioare, și care locuiește/locuiesc  împreună cu copiii aflați în întreținerea sa/lor.
  1. d) elevi care au deficienţe / afectări funcţionale produse de boli, tulburări sau afecţiuni ale structurilor şi funcţiilor organismului, conform criteriilor din anexa nr. 1 ordin 1.306/ 1883/ 2016

Acordarea burselor pentru motive medicale se face pe baza certificatului de încadrare în grad de handicap SAU a certificatului eliberat de medical specialist  A5 si avizat de medicul de la cabinetul școlar, fără a fi condiționată de venitul net  lunar al familiei .
1.e) elevi proveniţi din familii care beneficiază de venit minim de incluziune conform Legii 196 /2016

Important!!

  • Elevii care au peste 10 absenţe nemotivate pe lună nu primesc bursa pe luna respectivă.
  • Bursa socială se plăteşte integral pe fiecare  lună, celelalte tipuri de bursă nu se acordă pe perioada vacanţei.
  •  Bursa  socială se poate cumula cu un alt tip de bursă.
  •  Lista elevilor beneficiari se actualizează ori de câte ori este nevoie în următoarele cazuri: transferul elevilor, decesul unui părinte, divorţul părinţilor, apariţia unei situaţii medicale, premii obţinute de elevi în ultimul an de studii. Nu se adaugă pe listă beneficiarii ai căror părinţi nu au depus dosarele în termenul-limită.
  • Primesc bursa de excelenţă, bursa de merit, bursa de rezilienţă doar elevii promovaţi la toate disciplinele, şi media 10 la purtare.