Noutăți

Click pe…sport!

Proiectul “Click pe…sport!” iniţiat în Laurian şi finanţat prin intermediul “Ţara lui Andrei” a dus la amenajarea bazei sportive a liceului.

Acest proiect a fost desemnat câştigător în luna aprilie (cu 8361 voturi)  în cadrul concursului de proiecte din secţiunea „Oraşul tău” – Ţara lui Andrei.

Motivaţia alegerii acestui proiect e legată de faptul că, în ultimul timp, tot mai mulţi tineri îşi petrec timpul liber în faţa calculatorului, a televizorului sau în cluburi. Acestea se adaugă la orele petrecute la cursuri. Astfel, tinerii petrec prea puţin timp în natură, relaţionează cu un număr mic de persoane şi sedentarismul îşi pune amprenta pe aspectul şi starea lor fizică şi psihică.

Scopul acestui proiect a fost amenajarea unei baze sportive şi a spaţiului verde aferent la standarde europene astfel încât să atragă tinerii în vederea petrecerii eficiente a timpului liber în natură. Este cunoscut faptul că sportul ajută la menţinerea sănătăţii, dar în acelaşi timp întăreşte dragostea şi respectul faţă de mediul înconjurător. Activităţile din cadrul acestui proiect au vizat şi vizează promovarea cetăţeniei active şi a unor valori educaţionale fundamentale: toleranţa, loialitatea, spiritul de echipă şi de competiţie.

Beneficiarii proiectului sunt:

  •  1050 elevi ai colegiului;
  • 500 de tineri din cartier;
  • 400 elevi ai unei şcoli învecinate (Şcoala cu clasele I-VIII nr. 10 );
  • 75 cadre didactice şi personal auxiliar;
  • generaţii viitoare ce vor studia la această unitate de învăţământ;
  • cetăţeni ai oraşului care vor să practice sport într-un spaţiu frumos amenajat.

Activităţile ce s-au derulat în cadrul proiectului au fost centrate pe amenajarea bazei sportive în cadrul Colegiului Naţional “A.T.Laurian” şi reabilitarea spaţiului verde aferent terenului, dar nu au lipsit şi campaniile stradale, concursurile, acţiunile de voluntariat. La aceste activităţi au fost implicaţi elevi, profesori, părinţi  şi alţi membri ai comunităţii şi s-a urmărit conştientizarea importanţei educaţiei pentru sănătate şi a educaţiei ecologice, valori obligatorii pentru un adevărat cetăţean european.

Rezultatele proiectului: în acest moment şcoala dispune de o bază sportivă modernizată la standarde europene de care se bucură întreaga comunitate. S-au amenajat 5 terenuri pentru sporturi în aer liber, prevăzute cu nocturnă (25 de reflectoare): teren de fotbal cu gazon artificial (40/20m), teren de badminton/tenis de masă (exterior), teren de volei/tenis cu piciorul, teren de tenis de câmp/handbal/fotbal asfalt, teren de baschet. Pe aceste terenuri s-au organizat competiţii între clase, între şcoli, între elevi şi profesori, părinţi şi copii, tineri şi seniori în ideea relaţionării cu un grup variat de persoane. Astfel de activităţi aduc în acelaşi loc persoane cu preocupări şi vârste diferite, ceea ce poate stimula transferul unor principii şi valori civice din plan teoretic în practică.  În cadrul şcolii există acum un centru de închiriere care vine în sprijinul oricărui cetăţean dornic să desfăşoare un sport în natură, fără a face investiţii costisitoare în echipamente sportive.

În perioada aprilie – septembrie s-au derulat campanii stradale de informare a rezultatelor proiectului, a finaţatorilor, a activităţilor ce pot fi derulate pe terenul colegiului, a avantajelor petrecerii timpului liber în natură. Aceaste campanii au avut drept scop sensibilizarea cetăţenilor privind gestionarea timpului, a alegerii modului de recreere, a cunoaşterii oportunităţilor oferite de şcoală, a importanţei protejării mediului.

Considerăm că reabilitarea spaţiului verde din jurul terenului de sport, montarea unor băncuţe şi mese, amenajarea bazei sportive, deschiderea centrului de închiriere şi achiziţionarea materialelor sportive necesare derulării unor activităţi diverse va stimula interesul elevilor, profesorilor, părinţilor şi a altor cetăţeni privind petrecerea timpului liber în mod sănătos, determinând reducerea numărului de ore petrecute în spaţii închise.

Sportul este un excelent instrument de socializare şi de dezvoltare a valorilor educative: autocontrolul, autodisciplina, perseverenţa, răbdarea, concentrarea, dorinţa de autodepăşire, spiritul de competiţie şi de echipă.

Prin implicarea în acest tip de proiect şcoala contribuie la dezvoltarea armonioasă a tinerilor, a cetăţenilor în general, la formarea personalităţii elevilor şi instruirea acestora privind avantajele unui program zilnic echilibrat şi importanţa protejării mediului.

(prof.dr. Mihaela Prajinariu)

Imagini din timpul derulării proiectului:

“În ultimul timp tot mai mulți tineri își petrec timpul liber în fata calculatorului, a televizorului sau în cluburi. La acestea se adaugă orele, nu puține, petrecute la cursuri. Astfel, tinerii petrec prea puțin timp în natură, relaționează cu un număr mic de persoane, iar sedentarismul își pune amprenta pe aspectul și starea lor. Soluția acestei crize a începutului de mileniu e la îndemâna oricui: sportul trebuie să își reintre în drepturi iar vechiul mens sana in corpore sano să redevină o regulă general valabilă.

Proiectul Click pe… sport! a fost de la început o provocare. Nu numai pentru inițiatorii proiectului care își propuneau amenajarea unei baze sportive și a spațiului verde aferent în cadrul Colegiului Național ”A.T. Laurian”, ci pentru toată suflarea ”lauriană”. Explicația e una foarte simplă: Click pe… sport trebuia să câștige înȚara lui Andrei titlul de proiectul lunii și automat finanțarea de care mai avea nevoie pentru a-și da jos hainele de proiect și a le îmbrăca pe cele ale realității. Juriul concursului eram noi, toți. Proiectul cu cele mai multe voturi era proiectul câștigător. Trebuia să demonstrăm că ”familia Laurianului” nu e doar o sintagmă frumoasă cu care ne împopoțonăm la aniversări și petreceri. Și, peste noapte, a început mobilizarea generală. Foști elevi ai liceului, actuali elevi ai liceului, ba chiar și viitori elevi au votat nu atât pentru baza sportivă de care ar fi avut nevoie, ci pentru a arăta (încă o dată) că familia este unită întotdeauna… A fost o luptă strânsă și, oarecum nedreaptă: cine poate învinge un liceu cu peste 150 de ani de experiență?

Acum, când scriu aceste rânduri, proiectul e finalizat. Ca fost elev al liceului mărturisesc că prima dată când am călcat în noua bază sportivă nu am mai recunoscut nimic din fostul nostru teren de sport. Terenul de fotbal are un gazon artificial  impecabil, nocturna își face supusă datoria, terenul de badminton arată bine, cel de baschet de asemenea, iar terenul de tenis e la mare căutare. Deși sună a spot publicitar, nu e. S-a dus deja vestea în târg că la Laurian ”se face mișcare”. Iar eu mă opresc aici. Am închiriat cu băieții terenul de fotbal de la 8 și deja am întârziat…”

(prof.dr. Dragoş Cristea)

Tags