Noutăți

„Palmes academiques” la Colegiul „A. T. Laurian”

 

Vizita Ambasadoarei Franței la Colegiul Național „A. T. Laurian” Botoşani 

„Palmes academiques” la Colegiul Național „A. T. Laurian”

     Vineri, 28 mai 2021, Colegiul Național “A. T. Laurian” a avut onoarea să primească vizita Excelenței Sale, doamna Laurence Auer, Ambasadoarea Franței la București și a unei delegații din cadrul Ambasadei Franței – dna Helene Roos, consilier de cooperare culturală și directoarea Institutului Francez din România, dl Michel Monsauret, Atașat de cooperare educativă și coordonatorul alianțelor franceze din România.
     Cu ocazia acestei vizite a fost organizat un eveniment excepțional, festivitatea de decernare a distincției « Ordre des Palmes Académiques» a Republicii Franceze, în grad de cavaler, doamnei Gabriela Mangîr, profesor de limba franceză al ilustrului liceu botoșănean. Distincția a fost înmânată de Excelența Sa, doamna Laurence Auer, Ambasadoarea Franței la București.
     Ceremonia a fost organizată în impresionanta Aula Magna a liceului „A.T. Laurian”, iar la eveniment au participat oficialități și reprezentați ai autorităților județene și locale – dl Dan Nechifor, prefectul județului Botoșani, Doina Federovici, președinta Consiliului Județean Botoșani, Liviu Toma, vice primarul orașului și dl Mircea Magdalena, city manager al orașului Botoșani, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, Daniel Botezatu, inspector școlar general, profesori și elevi ai liceului.
     Onorantă a fost și prezența la ceremonie a dlui François Bloch, președintele BRD-Société Générale în România. Dl Bloch este „le parrain” / tutorele colegiului Laurian în cadrul proiectului de parteneriat / „parrainage” între firmele reprezentate în comitetul CCEF din România (Consilierii de Comerț Exterior ai France în România) și liceele bilingve francofone din România. Acest proiect a fost inițiat și implementat de Ambasada Franței în România în martie 2021.
      În discursul său, doamna Ambasador a menționat că această distincție a fost conferită doamnei profesor Gabriela Mangîr ca o recunoaștere a meritelor și angajamentului său personal și profesional în promovarea limbii, a valorilor și culturii franceze în rândul elevilor și cadrelor didactice.
     Liceul „A. T. Laurian” face parte din rețeaua celor 23 de licee bilingve francofone din România care organizează bacalaureatul bilingv francofon și este unul dintre liceele care dețin distincția Label FrancEducation conferită de Franța. « Colegiul Național „A.T. Laurian” din Botoșani este un important pol de promovare a limbii franceze și a francofonie în zona Moldovei. Apreciem și susținem eforturile depuse de conducerea liceului și de cadrele didactice, de ministerul educației și de ISJ în dezvoltarea filierelor bilingve francofone. » a declarat dl Michel Monsauret, Atașat de cooperare educativă al Ambasadei Franței în România.
     Distincția «Palmes académiques» instituită, în 1808, de Napoleon I, constituie una dintre decorațiile de stat ale Republicii franceze acordate personalităților din domeniul educației din întreaga lume, pentru a răsplăti meritele depuse în serviciul educației.
Image 2021-05-31 at 18.30.02 (2)