Proiectul „Implementarea activismului european prin cariera si multilingvism”

Pe 31.07.2015, ora 11,00, in Aula Magna a C.N.”A.T.Laurian” a avut loc ” Conferinta de presă” organizată de echipa PBL Laurian, cu ocazia finalizării proiectului de parteneriat școlar bilateral Comenius, „Implementarea activismului european prin carieră și multilingvism”, proiect derulat in perioada 2013-2015, in parteneriat cu Hacibektaș Lisesi, Nevșehir, Turcia și finanțat de Comisia Europeană, prin Programul de Învățare pe Tot Parcursul Vieții.
Pe parcursul celor doi ani de proiect, cele două școli au realizat schimburi de elevi, Colegiul Național „ A.T.Laurian”, selectând 24 de elevi și 11 profesori care au participat la ore de curs, activități, în școala parteneră
De asemenea colaborarea celor două școli a dus la dezvoltarea competențelor lingvistice, ITC, de comunicare și de orientare privind cariera, la realizarea de campanii de informare și diseminare.
Cele mai interesante activități și produse finale realizate în cadrul PBL sunt: broșura „Între vis și realitate – exemple de bună practică ale activismului botoșănean”, cartea „Benzi desenate privind cariera”, „Dicționarul privind cariera”,(reunite în „Ghidul metodologic privind cariera”), „Harta europeană a muncii”- format online ,chestionarele privind competențele personale, Campania „Viața în alb și negru”, piesa de teatru” Viața în alb și Negru”, site-ul proiectului.

Site-ul, http://www.pbl2013-2014.org/ atesta sustenabilitatea proiectului , deoarece, putem găsi informații importante privind cariera, traseul profesional, mobilitatea pe piața muncii. Produsele finale se găsesc și in format electronic pe http://www.pbl2013-2014.org/produse-finale/. Ele pot fi utilizate ca material didactic, suport informațional pentru elevi și părinți, exemple de activități didactice non-formale.
Toate produsele au fost realizate în colaborare cu elevii și profesorii din școala parteneră, prin interdisciplinaritate, fapt care a dus la dezvoltarea unor reale relații de prietenie, schimb de experiențe profesionale, de metode și tehnici europene.


Un plus al proiectului a fost, numărul mare de voluntari care au participat la activitățile propuse. Ne referim, aici, la elevi, profesori, reprezentanti ai instituțiilor locale, personalități ale orașului, părinți.


Putem să ne mândrim că am participat, la Competiția națională „Made for Europe” , organizată de Ministerul Educației și Cercetării Științifice , cu produsul final „Ghidul metodologic privind cariera” , unde , la faza județeană am obținut Locul I și Premiul special pentru cel mai util produs final, iar la faza națională am obținut Locul al III-lea.


Relația școală -părinți-comunitate locală s-a consolidat prin participarea activă, astfel încât, numărul celor interesați de traseul profesional a crescut. Elevii din proiect și voluntarii regăsindu-se, în anul școlar care tocmai s-a încheiat, pe listele aplicanților și participanților pentru formări de leadership, școală de vară în universitate, ș.a.
Echipa de proiect mulțumește tuturor colaboratorilor, asigurându-i că produsele finale sunt de calitate, elevii au avut de învățat lucruri importante, s-au transformat, au dezvoltat sentimentul apartenenței și nevoia de activism.

 


Coordonator european, prof. Tanasa Ana Gabriela
Colegiul Național „A.T.Laurian”