Ziua Europeană a Limbilor – 2017

Ziua Europeană a Limbilor – 2017

La inițiativa Consiliului Europei, Ziua Europeană a Limbilor este celebrată în fiecare an în data de 26 septembrie, începând cu 2001, fiind marcată de un număr din ce în ce mai mare de evenimente și de vizitatori, pe site-ul dedicat Zilei Europene a Limbilor. Galeria de fotografii dovedește entuziasmul generat de activitățile din anul trecut: http://edl.ecml.at/Events/Picturegallery2016/tabid/3151/language/ro-RO/Default.aspx.
Există numeroase moduri de a celebra Ziua Europeană a Limbilor, în funcție de timpul și de mijloacele avute la dispoziție.
Cadrele didactice care organizează activităţi cu prilejul ZEL își pot promova iniţiativele la nivel european, înregistrându-le în calendarul evenimentelor pe site-ul dedicat Zilei Europene a Limbilor:
http://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/language/ro-RO/Default.aspx

De asemenea, pe site-ul dedicat ZEL, se află:
– informaţii privind modul de participare și de promovare a evenimentului organizat;
– baza de date a evenimentelor Zilei Europene a Limbilor; cu ajutorul hărţii, pot fi vizualizate evenimentele înscrise, din Europa și din lume:
http://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/language/ro-RO/Default.aspx;
– activități și jocuri: informații referitoare la limbi, curiozități lingvistice, limbajul semnelor, posibilitatea de autoevaluare a competenţelor lingvistice, concurs despre limbi, joc de memorie, joc în limbajul semnelor, proverbe și zicători din lumea întreagă etc (http://edl.ecml.at/LanguageFun/tabid/1516/language/ro-RO/Default.aspx);
– informaţii și materiale utile pentru profesori etc.
În acest an, se dorește stabilirea unui record mondial în cadrul Zilei Europene a Limbilor: se poate trimite un scurt videoclip în care să fie precizat motivul pentru care vă place o anumită limbă (vă plac anumite limbi).
Persoane, grupuri și organizatori de evenimente din cât mai multe țări se pot implica în încercarea de a stabili un record al Zilei Europene a Limbilor, pe 26 septembrie, prin crearea unui scurt videoclip bazat pe tema „Iubesc [o limbă] pentru că…”. Videoclipul poate fi înregistrat în orice limbă și poate fi despre orice limbă/limbi. Videoclipurile pot implica o persoană, un grup sau o clasă, nu trebuie să depășească 10-20 de secunde și trebuie filmate în format „landscape”. Acestea se pot încărca pe site-ul: http://edl.ecml.at/record/tabid/3158/language/ro-RO/Default.aspx.