Noutăți

Ziua Europeană a Limbilor – 2021

Ziua Europeană a Limbilor – 2021
Cu prilejul celei de-a 20-a ediții a Zilei Europene a Limbilor, vă informăm că pe site-ul dedicat Zilei Europene a Limbilor (www.ecml.at), se află:
– informaţii privind modul de participare și de promovare a evenimentelor organizate;
– evenimentele Zilei Europene a Limbilor; cu ajutorul hărţii, pot fi vizualizate evenimentele înscrise, din Europa și din lume:
https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/language/ro-RO/Default.aspx;
Recomandăm ca organizatorii să își înregistreze inițiativele în calendarul evenimentelor de pe site-ul ZEL, în vederea promovării lor la nivel european, folosind hashtagurile # coeEDL, # 20EDL sau #happybirthdayEDL pentru anunțurile lor pe reţelele de socializare.
Organizatorii vor putea să descarce un certificat după desfăşurarea evenimentelor înregistrate.
– informaţii și materiale utile pentru profesori: https://edl.ecml.at/Home/tabid/1455/PreviousDay/20210916/language/fr-FR/Default.aspx
Ce este nou în 2021?
o Călătoria lingvistică a Larei prin Europa: https://edl.ecml.at/Activities/languagejourney/tabid/3223/Default.aspx
În această broșură, elevii o însoțesc pe Lara în călătoria prin care descoperă diferite limbi vorbite pe continent. Broșura oferă o prezentare generală a numeroase și variate limbi, obiceiuri și culturi care coexistă în Europa. Această resursă își propune să încurajeze copiii să devină conștienți de mozaicul bogat de limbi din Europa și să își dezvolte interesul pentru limbi străine de la o vârstă fragedă. Fișierele sonore și seturile de autocolante care se referă limbile respective sunt disponibile aici : https://edl.ecml.at/languagejourney.
o Aplicația Agentul secret pentru limbi 2021 : https://edl.ecml.at/Activities/Languagechallengeapp/tabid/3225/Default.aspx)
După succesul Manualului provocărilor lingvistice (disponibil în prezent în 29 de limbi, aici : https://edl.ecml.at/Activities/Languagechallenge/tabid/3207/Default.aspx) și dezvoltarea primei versiuni a unei aplicații pe telefonul mobil, s-a decis să se facă un nou pas privind aplicația, ca să fie mult mai interactivă. Cu versiunea „2.007” va fi posibilă
depășirea multor provocări. Împreună cu reprezentanţi de la Comisia Europeană, se lucrează la un test care va fi integrat în aplicație. Manualul și noua aplicație vor oferi o gamă largă de provocări pentru a stimula motivația celor care învaţă limbi străine, fiind destinate atât tinerilor, cât și celor în vârstă.
o 20 de sugestii de activităţi ce pot fi organizate ţinând cont de distanţarea fizică:
https://edl.ecml.at/Events/Eventsuggestionsinvolvingsocialdistancing/tabid/3222/Default.aspx
o 20 de lucruri pe care, poate, nu le ştiţi despre limbile Europei :
https://edl.ecml.at/Portals/33/documents/poster/EDL-infographic-languages-FR.pdf
o JEL sărbătorește 20 de ani!
Veţi identifica o serie de inițiative pe site-ul ZEL pentru a celebra această aniversare cu totul specială, dintre care menţionăm :
 Pregătiţi un tort pentru a 20-a aniversare: https://edl.ecml.at/Activities/20thAnniversaryGreatBakeOff/tabid/3230/Default.aspx
 În câte limbi puteți spune sau cânta „La mulți ani” în 20 de secunde (videoclip):
https://edl.ecml.at/Activities/Internationalhappybirthdayvideo/tabid/3231/Default.aspx
 Concurs de tricouri: https://edl.ecml.at/T-shirts/tabid/3146/Default.aspx
Tricoul câștigător din acest an pentru Ziua Europeană a Limbilor a fost realizat de Tímea Svetková, din Slovacia. Tricoul este acum disponibil pentru vânzare online. Pentru ediția ZEL din 2022, este posibil să trimiteți propunerile până la 31 decembrie 2021.
 Cel mai inovator eveniment al Zilei Europene a Limbilor a fost câștigat în 2020 de Școala Gimnazială nr.1 Unțeni, jud. Botoşani, din România, cu activitatea «Une nouvelle langue est une nouvelle vie »/ „O limbă nouă este o viață nouă”. Competiția se va desfășura în perioada 20 septembrie-20 octombrie 2021: https://edl.ecml.at/Events/EventsDatabase/tabid/1772/language/fr-FR/Default.aspx
Alte informaţii:
o Luni, 27 septembrie, între orele 12:00 – 14:00 (ora CEST), Comisia Europeană va organiza o Conferință online, intitulată „Competențe lingvistice în spațiul european de educație ”. Conferința se concentrează pe rolul competențelor lingvistice în
contextul Spațiului european al educației. Evenimentul va fi transmis online prin intermediul site-ului web al evenimentului și a conturilor de socializare Erasmus + (FB și Twitter). Nu este necesară înregistrarea.
o O serie de resurse (postere, cărți poștale, imagini, bannere, pliante, logo-uri pentru social media și tipărire) au fost adăugate în secțiunea web „Descărcări”:https://edl.ecml.at/Participate/Downloads/tabid/3156/Default.aspx.
Deoarece 26 septembrie este o zi de duminică, în acest an, organizatorii pot alege să sărbătorească ZEL fie în săptămâna precedentă, fie în săptămâna următoare datei oficiale.
Prof.Dr. Rodica Mighiu
Punct naţional de contact-ZEL